Hooikoorts, Pollen en Fijnstof: de Feiten en de Fabels!

.

Pollen | WTW-filterSnel.nlHet hooikoorts seizoen is in volle gang! Lees hier welke voorzorgsmaatregelen u kunt treffen om hooikoorts een beetje dragelijker te maken.

De primaire functie van WTW-filters in uw unit is het beschermen van de warmtewisselaar. De warmtewisselaar bestaat uit smalle lamellen waar warmteoverdracht plaatsvindt tussen de uitgaande en de binnenkomende lucht. De filters houden stof tegen zodat deze smalle kanaaltjes niet vollopen cq. verstopt raken om zo het rendement van warmteterugwinning optimaal te houden.

Naast bescherming van uw unit "beschermen" deze filters ook uw interieur. Immers, stof dat zich verzamelt in het filter komt niet in uw interieur terecht. Dat scheelt afstoffen, maar misschien nog wel belangrijker: u ademt ook minder stofdeeltjes in!

Gelukkig is het gros van de mensen niet heel gevoelig voor stof (onze neus filtert namelijk ook stof ;).

Maar een steeds groter deel van de bevolking kampt met verschillende vormen van irritaties door stof. Te denken valt aan luchtwegklachten zoals bronchitis of astma, of hooikoorts. Onderstaand willen wij het nut van goede WTW-filters uitleggen.

Pollen

Pollen (stuifmeelkorrels) bevinden bijna het hele jaar in de lucht. De Hazelaar bijvoorbeeld bloeit al in januari terwijl de Ceder nog tot in november bloeit! Vandaar de continue hooikoortsklachten bij sommige mensen.

Kan een filter hooikoorts verminderen? Ons antwoord luidt: nee. Iedereen komt buiten. Buiten heerst uiteraard de hoogste concentratie pollen. Pollen zijn relatief grote "vuildeeltjes" (20-50µm). De pollen van de Hazelaar zijn bijvoorbeeld gemiddeld 28µm (0,028mm). Zoals in onderstaande tabel valt af te lezen houdt een standaard filter (filterklasse G3) al 70 tot 85% vuildeeljes groter dan 10µm tegen. U mag er dus van uit gaan dat nagenoeg alle stuifmeelkorrels door een standaard G3 filter al worden tegengehouden.

Dus bent u gevoelig voor pollen en stuifmeel dan is een standaard filter al ruimschoots toereikend; u hoeft hiervoor geen hoogwaardig filter toe te passen. Wij adviseren u om in geval van hooikoorts de landelijke adviezen op te volgen.

Vergelijking filterklassen | WTW-filterSnel.nl

.

Fijnstof

Een heel ander verhaal is fijnstof. Een belangrijk verschil tussen fijnstof en pollen is de partikelgrootte, oftewel de afmeting van de stofdeeltjes. De naam zegt het al, fijnstof bestaat uit zeer fijne vuildeeltjes (kleiner dan 10µm). De helft van de fijnstof concentratie in Nederland is van natuurlijke aard: zand en zeezout! De andere helft bestaat hoofdzakelijk uit roetdeeltjes: dieselmotoren maar met name rook van haard-/houtvuur! Een roetdeeltje wordt zelfs gerekend tot ultrafijnstof (afmetingen 0,02 tot 0,3 µm!).

Wilt u minder fijnstof in huis dan kan een filter met een hogere filterklasse wel uitkomst bieden! Een filter met filterklasse M6 filtert bijvoorbeeld circa 80% fijnstof en 10% ultrafijnstof. Ter vergelijking, de percentages voor een G3 filter hiervoor zijn 20% resp. 0%.

Onze M6 Filters | WTW-filterSnel.nlAlle fijnstof tegenhouden met een WTW-filter is onmogelijk. Een synthetisch filter met een hogere filterklasse levert teveel weerstand (dichter filter) waardoor de ventilatoren in uw unit te "hard moeten werken", hetgeen nadelig is voor de levensduur van uw unit en uw stroomverbruik. Maar een groot deel fijnstof kunt u ondervangen met een M6 filter. Lees hier meer over onze unieke M6 filters.