Hoe vaak moet ik mijn WTW-filters vervangen?

Wanneer WTW filters vervangen. Deze vraag wordt ons veel gesteld. Een eenduidig antwoord is hier niet op te geven.  Vervang-indicator WTW-filterSnel.nl!

Fabrikanten van units adviseren doorgaans tweemaal per jaar de filters te vervangen om de werking van de unit te kunnen garanderen.

 

StorkAir Filters  Brink Filters  Itho Filters  Agpo Filters


Onze mening is dat de vervangfrequentie afhankelijk is van uw omgeving. Woont u in een rustige nieuwbouwwijk dan is vervangen minder vaak nodig dan wanneer u bijvoorbeeld in een druk stadscentrum woont of naast een snelweg. Ook het jaargetijde is van belang: in het voorjaar zitten er veel pollen in de lucht bijvoorbeeld.

Ons advies is om 1 keer per maand uw filters eens uit de unit te trekken (eerst de unit uitschakelen!) en deze te beoordelen. Zijn ze donkergrijs of zwart, dan vervangen.

Op basis van onze klantervaring ligt de gemiddelde vervangfrequentie op 4x per jaar.

Zoek & Vind | WTW-filterSnel.nl

 

Het belang van tijdig filters vervangen: op de informatieve website Mijnbalansventilatie wordt hier het volgende over gezegd:

Wat kan ik zelf doen aan het onderhoud van mijn balansventilatiesysteem?
 
Let op tijdig reinigen en vervangen van de filters. Door vervuilde en volle filters moet de installatie harder werken en hierdoor kan er (meer) geluid geproduceerd worden. Belangrijker nog: vervuilde filters zorgen voor een slechtere luchtkwaliteit in de woning. In een stedelijke omgeving wordt dit ook nog eens versterkt. Vervang de filters daarom minimaal elk jaar. De meeste ventilatie-units zijn uitgerust met een waarschuwingsfunctie die aangeeft wanneer de filters vervangen moeten worden. Dit is ook terug te vinden in de handleiding. Ontbreekt die, kijk dan op de site van de fabrikant voor de actuele handleiding.

ONZE TIP: gebruik uw gezonde verstand! Check regelmatig uw filters, dan weet u precies wanneer u uw filters vervangen moet!